Symbiose – parasitisme

Parasit

I forholdet mellem en vært og dens symbiotiske parasit, udnytter parasitten på det groveste sin vært, som kan blive syg eller ligefrem dø. Dette virker umiddelbart som en dårlig ide for parasitten, for så har den jo ikke noget sted at være, men i nogle tilfælde er det en del af dens livscyklus.

En flåt på pelsen af et dyr
En skovflåt på pelsen af et dyr.

Parasitisme - flåten

Skovflåten er en kendt parasit, som dog ikke er dødelig. Den er et lille leddyr, som lever af at suge blod hos sin vært. Skovflåten forlader først sin vært, når den selv er fyldt til bristepunktet med blod. I meget få tilfælde er der fundet dyr, som var så oversået med flåter, at de var døde af blodmangel. Det er dog ikke almindeligt og sker formentlig kun for dyr, der i forvejen er svækkede.

Parasitisme - musen som eeeeeeelsker katte

Parasitten T. gondii er en encellet eukaryot som inficerer mus og påvirker dens hjerne, så musen mister frygten for katte. Musen bliver derfor fanget og spist af en kat hurtigere, end den ellers ville. Inde i katten kan parasitten gå videre til næste stadie i sin livscyklus. Smart for parasitten, ikke så rart for musen.

Parasitisme - plasmodium… Eller sku vi bare sige malaria…

Ordet plasmodium siger dig måske ingenting. Malaria, derimod, er et mere kendt begreb. Plasmodium er navnet på den encellede eukaryot, som forårsager malaria hos mennesker, og den overføres hvis vi stikkes af malaria inficerede myg. Parasitten gør sådan at vores krop får heftige feberanfald, svedeture og i værste fald hallucinerer. Disse symptomer er det som vi kalder malaria.

Elektronmikroskopbillede af bakterien Helicobacter pylori

Elektronmikroskopbillede af bakterien Helicobacter pylori. Den er ca. 2 mikrometer lang. fotograf: Yutaka Tsutsumi

Parasitisme - Helicobacter

I cirka halvdelen af alle menneskers mavesæk (NB! Ikke tarmen) findes bakterien Helicobacter, der for det meste er harmløs. Som navnet antyder minder den lidt om en helikopter, da den har 4-6 flageller som den benytter til at piske afsted med. Denne pisken rundt kan forstyrre vores slimhinde i mavessækken så voldsomt, at den bliver tyndslidt. Slimhinden beskytter normalt mavesækken imod mavesyren, men når først mavesyren har fået direkte adgang, så kan der opstå det som vi kalder et mavesår, da den vil ætse områder på indersiden af mavesækken.