Symbiose – parasitisme

Tilbage til "Bakterierne i dit liv"

Parasit

I forholdet mellem en vært og dens symbiotiske parasit, udnytter parasitten på det groveste sin vært, som kan blive syg eller ligefrem dø. Dette virker umiddelbart som en dårlig ide for parasitten, for så har den jo ikke noget sted at være, men i nogle tilfælde er det en del af dens livscyklus.

Parasitisme - flåten

Skovflåten er en kendt parasit, som dog ikke er dødelig. Den er et lille leddyr, som lever af at suge blod hos sin vært, hvem den forlader når den er fyldt til bristepunktet med blod. I meget få tilfælde er der fundet dyr som var så oversået med flåter at de var døde af blodmangel, men det er ikke almindeligt og sker formentlig kun for dyr som i forvejen er svækkede.

Parasitisme - musen som eeeeeeelsker katte

Parasitten T. gondii er en encellet eukaryot som inficerer mus og påvirker deres hjerne så de mister frygten for katte. Musen bliver derfor fanget og spist af en kat hurtigere end den ellers ville. Inde i katten kan parasitten gå videre til næste stadie i sin livscyklus. Smart for parasitten, ikke så rart for musen.

Parasitisme - plasmodium… Eller sku vi bare sige malaria…

Ordet plasmodium siger dig måske ingenting. Malaria, derimod, er et mere kendt begreb. Plasmodium er navnet på den encellede eukaryot1 som forårsager malaria hos mennesker, og den overføres hvis vi stikkes af malaria inficerede myg. Parasitten gør sådan at vores krop får heftige feberanfald, svedeture og i værste fald hallucinerer. Disse symptomer er det som vi kalder malaria.

Elektronmikroskopbillede af bakterien Helicobacter pylori

Elektronmikroskopbillede af bakterien Helicobacter pylori. Den er ca. 2 mikrometer lang. fotograf: Yutaka Tsutsumi

Parasitisme - Helicobacter

I cirka halvdelen af alle menneskers mavesæk (NB! Ikke tarmen) findes bakterien Helicobacter som for det meste er harmløs. Som navnet antyder minder den lidt om en helikopter, da den har 4-6 flageller som den benytter til at piske afsted med. Denne pisken rundt kan forstyrre vores slimhinde i mavessækken så voldsomt at den bliver tyndslidt. Slimhinden beskytter normalt mavesækken imod mavesyren, og når først mavesyren har fået direkte adgang så kan der opstå det som vi kalder et mavesår, da den vil ætse områder på indersiden af mavesækken.

Tilbage til "Bakterierne i dit liv"