Symbiose – kommensalisme

Tilbage til "Bakterierne i dit liv"

Kommensaler

I en kommensal symbiose har værten ikke nogen gavn af symbionten, hvorimod symbionten har gavn af værten. Altså er samlivet ligegyldigt for værten men positivt for symbionten.

Klovnfisken og søanemonen

Klovnfisken (Nemo) som lever i søanemoner får beskyttelse af søanemonen, da dens lange tentakler med nældeceller kan brænde de andre fisk. Klovnfisken derimod har udviklet et beskyttende lag på sine skæl, og tager ikke skade selvom den svømmer rundt midt i søanemonen.

Klovnfisk og søanemone. Fotograf: Sigurd Mørk Jakobsen

Fotograf: Sigurd Mørk Jakobsen

Vandbøflen og insektædende fugle

Vandbøfler er altid omringet af masser små fluer og andre insekter som hvirvles op når de græsser. Fugle benytter muligheden for et måltid ved at spise de smådyr som bøflerne skræmmer ud fra deres skjul i græsset. Bøflerne er ligeglade, men fuglene drager nytte af bøflerne.

E. coli og pattedyrs tyktarm

Selvom du måske tænker på din lort som noget ret frastødende, så er der faktisk nogle organismer som lever i den. Det er bl.a. Escherichia coli, en helt naturlig forekommende bakterie som lever i alle pattedyrs (inklusiv menneskers) tyktarm. Der er faktisk så mange af dem, at de udgør op til 10% af din lort. Måske har du hørt at man kan blive inficeret af colibakterier og få en infektion, hvilket er rigtigt. Det er dog kun hvis man ved et uheld får nogle i munden, for eksempel hvis man ikke har god hygiejne efter toiletbesøg, og de derved kommer ned i maven, og derefter i tyndtarmen. Så kan man få slem diarré og hvis man er meget uheldig kan det være dødeligt.

Der forskes i hvorvidt vi har gavn af E. coli, de lever i hvert fald gladeligt i tyktarmen ved at omdanne mælkesukker til mælkesyre. Vi kan dog godt selv optage mælkesukker, så derfor har vi ikke umiddelbart gavn af E. coli i vores tyktarm.

Tilbage til "Bakterierne i dit liv"